Λιπώδες ήπαρ - Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD)
Ορίζεται η συσσώρευση λίπους στα ηπατοκύτταρα.
Τι είναι η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD)
Είναι η ηπατική νόσος που αρχίζει με την συσσώρευση λίπους στο ήπαρ σε άτομα που δεν καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Συνδέεται στενά με το μεταβολικό σύνδρομο (παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη, δυσλιπιδαιμία).
Αίτια που προκαλούν λιπώδη νόσο του ήπατος
- Παχυσαρκία. Εκτιμάται ότι το 75% των παχύσαρκων ατόμων διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν λιπώδη διήθηση.
- Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
- Δυσλιπιδαιμία
- Αρτηριακή υπέρταση
- Υποθρεψία
- Ταχεία απώλεια βάρους
- Ολική παρεντερική σίτιση
- Χειρουργική εντερική παράκαμψη λόγω παχυσαρκίας
- Γενετικοί παράγοντες
- Ενδοκρινοπάθειες
- Φάρμακα και τοξικά αίτια
Ποια είναι η φυσική εξέλιξη της νόσου
Απλή λιπώδης διήθηση είναι αυτό που συμβαίνει στην πλειονότητα των ασθενών με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD) και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν καλοήθη πορεία. Ωστόσο εάν αφήσεις χωρίς θεραπεία την NAFLD μπορεί να εξελιχθεί σε πιο προχωρημένο στάδιο της νόσου, που είναι η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH) που σημαίνει λιπώδες ήπαρ με φλεγμονή, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε ίνωση, κίρρωση και σε μερικές περιπτώσεις καρκίνο του ήπατος.
Μπορούν τα παιδιά να αναπτύξουν λιπώδη νόσο του ήπατος
Είναι η πιο κοινή αιτία ηπατικής νόσου σε παιδιά. Σχεδόν 10% των παιδιών μπορεί να έχουν NAFLD που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανησυχητική αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας.
Συμπτώματα
Τα άτομα με λιπώδη ηπατική νόσο δεν έχουν συμπτώματα
Σε ορισμένες περιπτώσεις οι ασθενείς αναφέρουν εύκολη κόπωση, καταβολή και επιγαστρική δυσφορία. Ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς απευθύνονται στον ηπατολόγο λόγω αύξησης των ηπατικών ενζύμων.
Διάγνωση
Για να τεθεί η διάγνωση της λιπώδους νόσος του ήπατος πρέπει να παρθεί το ιστορικό του ασθενούς και να γίνει κλινική εξέταση. Μπορεί να χρειαστούν να δοθούν εργαστηριακές εξετάσεις και να δοθεί απεικονιστικός έλεγχος όπως υπερηχογραφικός έλεγχος ήπατος ή άλλες απεικονιστικές τεχνικές αξονική ή μαγνητική τομογραφία.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ο γαστρεντερολόγος- ηπατολόγος μπορεί να συστήσει βιοψία ήπατος.
Θεραπεία
Επί του παρόντος δεν υπάρχει αποτελεσματικό φάρμακο για την θεραπεία της λιπώδους νόσος του ήπατος. Η θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει τη θεραπεία των επιμέρους παραγόντων κινδύνου, κυρίως της παχυσαρκίας, της δυσλιπιδαιμίας και του σακχαρώδη διαβήτη.
Η θεραπεία βασίζεται στην τροποποίηση του τρόπου ζωής, την απώλεια βάρους και τη σωματική δραστηριότητα, προκειμένου να μειώσουμε το ποσό λίπους στο ήπαρ.
Οι ασθενείς που είναι παχύσαρκοι, συνιστάται να επιτευχθεί σταδιακή και σταθερή απώλεια βάρους μέσω της σωστής διατροφής και άσκησης. Οι ασθενείς με διαβήτη και δυσλιπιδαιμία πρέπει να λάβουν φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο τους.
Πρόληψη λιπώδους νόσος του ήπατος
Τα παρακάτω είναι μερικές προτάσεις για την πρόληψη:
- Ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής
- Εάν είστε υπέρβαροι, προσπαθήστε για σταδιακή και σταθερή απώλεια βάρους.
- Διατροφή να είναι χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και υψηλή σε φυτικές ίνες.
- Μειώστε την κατανάλωση τηγανισμένων τροφών και ελαχιστοποίηση τη κατανάλωσης ζάχαρης.
- Εισάγετε την άσκηση στη ρουτίνα σας όπως περπάτημα, κολύμπι.
- Αποφύγετε το αλκοόλ.