Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Δυσπεψία

 

Η παρουσία επίμονου κοιλιακού άλγους που υποτροπιάζει  ή το  αισθήμα δυσφορίας που εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή του επιγαστρίου.                                          Μπορεί να οφείλεται  σε διάφορες οργανικές παθήσεις όπως πεπτικό έλκος, γαστρίτιδα, καρκίνο, δωδεκαδακτυλίτιδα, λήψη φαρμάκων, λοιμώξεις και μεταβολικά σύνδρομα. Ενώ η δυσπεψία που δεν προκαλείται από οργανικά αίτια αναφέρεται ως λειτουργική δυσπεψία.                                                                                                                          Η λειτουργική δυσπεψία αποτελεί μια από τις συνηθέστερες παθήσεις που αντιμετωπίζει ο γαστρεντερολόγος. Η λειτουργική δυσπεψία  ορίζεται από την  παρουσία  ενός ή περισσότερων δυσπεπτικών  συμπτωμάτων τα οποία θεωρούνται ότι προέρχονται από το ανώτερο πεπτικό. Η λειτουργική δυσπεψία σύμφωνα με τους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς θα μπορούσε να διαιρεθεί σε δυο υποκατηγορίες:  το σύνδρομο επιγαστρικού άλγους και το σύνδρομο μεταγευματικής δυσφορίας.

 

Συμπτώματα

  • Επιγαστρικό άλγος, δυσφορία
  • Πρώιμος κορεσμός
  • Παλινδρόμηση
  • Καούρες
  • Ανορεξία

Εάν έχετε τα παραπάνω συμπτώματα επισκεφτείτε τον Γαστρεντερολόγο.

 

Διάγνωση

Η διάγνωση της λειτουργικής δυσπεψίας καθορίζεται από τα κριτήρια της RomeIII.

Ο γαστρεντερολόγος μετά  τη λήψη του ιστορικού του ασθενή και την κλινική  του εξέταση μπορεί να  δώσει αγωγή για τη λειτουργική δυσπεψία  εφόσον πληρεί  τα κριτήρια.  Μπορεί όμως να χρειαστούν  και εργαστηριακές εξετάσεις , έλεγχος  για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού με τη δοκιμασία της αναπνοής ή ενδοσκόπηση πεπτικού (Γαστροσκόπηση).

 

Θεραπεία

Η θεραπεία θα πρέπει να στοχεύει στην αντιμετώπιση του πρωταρχικού συμπτώματος. Μπορεί να χρειαστεί αγωγή με σιμεθικόνη, Η2 αναστολείς, PPI,  προκινητικά σκευάσματα  ή αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης.  Σε περίπτωση ανεύρεσης ελικοβακτηριδίου θα  δοθεί αγωγή εκρίζωσης.

 

Γενικές οδηγίες

Ο γαστρεντερολόγος μπορεί να συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως:

  • Μικρά και συχνά γεύματα.
  • Αποφυγή τροφών όπως λιπαρά, πικάντικα φαγητά, ανθρακούχα  αναψυκτικά, καφεΐνη, αλκοόλ.
  • Μασήστε το φαγητό σας αργά και προσεκτικά.
  • Μειώστε το stress της καθημερινότητας με πράγματα που σας αρέσουν.